UPP TILL 30% RABATT & KÖP 5, BETALA ENDAST FÖR 4*
 •   FRAKTFRITT ÖVER 799 KR
 •   LEVERANS 1-3 DAGAR
 •   30 DAGARS ÖPPET KÖP
CartDin varukorg är tom!

    support@livehome.se

UPP TILL 30% RABATT & KÖP 5, BETALA ENDAST FÖR 4*
 •   FRAKTFRITT ÖVER 799 KR
 •   LEVERANS 1-3 DAGAR
 •   30 DAGARS ÖPPET KÖP

Maison Berger Paris

Maison Berger Paris och deras katalysiska doftlampor

Den första katalytiska doftlampa som tillverkades uppfanns år 1898 av en fransman vid namn Maurice Berger. Denne man blev sedan grundare till det franska varumärket Maison Berger Paris. Den katalytiska doftlampan var från början avsedd för att rena luften på sjukhus och liknande miljöer, genom att lampan rådde bot på farliga bakterier och illaluktande partiklar i luften.

Vad är en katalytisk doftlampa?

Katalytiska doftlampor har en brännare som är själva kärnan och som framkallar en katalytisk process, med vilken luften renas upp till 68 %. Själva brännaren är försedd med en yttre kant som drar till sig bakterier, ungefär som en mygglampa drar till sig mygg och stänger in dem. Även molekylerna som orsakar den obehagliga doften som kan uppkomma i olika miljöer, attraheras till brännaren och fångas upp. Värmegraden på brännarens ytterkant är vanligtvis så hög som 500 grader, men sedan 1930-talet kom Berger på att man kunde sänka temperaturen ytterligare till 200 grader och ändå förse brännaren med en doft som slår hål på partiklar som kan störa luften, såsom röklukt, matos eller sopor. Doften som användes och fortfarande används i lampan är baserad på ren alkohol samt osmotiskt vatten. Resultatet har blivit en katalytisk doftlampa som fick namnet Lampe Berger och denna blev en favoritdetalj i många franska hem - bland annat hos modeskaparen Coco Chanel som var kedjerökare och ville skydda kläder och textilier från rökdoften.

Idag har Maison Berger Paris tagit patent på inte mindre än 6 brännare och företaget finns i fler än 56 länder.

Maison Bergers katalytiska doftlampor

Det första syftet med de katalytiska lamporna från Maison Berger har kvarstått, med tanken att rena luften. Dock har man nu tillsatt doft och lagt mer fokus på design så att doftlampan även ska passa in i interiören. Du kan antingen köpa en doftlampa utan medföljande parfym som tillbehör, eller välja en presentbox med en lampa samt flera dofter, oftast två.

Dofter att välja och vraka mellan

Du har möjlighet att välja mellan ett stort utbud av dofter hos Maison Berger Paris, varav alla droppas i vätskan bestående av 90 % alkohol och resten är osmotiskt vatten. Totalt finns drygt 50 dofter i sortimentet som delas in i 7 olika kategorier och allteftersom utvecklas nya varianter.

 • Blå som innebär rena dofter
 • Röd som innebär söta dofter
 • Gul ansvarar för de fruktiga dofterna
 • Rosa tar hand om de blommiga dofterna
 • Bruna kännetecknar orientaliska dofter
 • Gröna har de fräscha dofterna
 • Neutrala kännetecknar neutralitet och är främst för att rena luften och brännaren, varpå någon neutral doft alltid bör finnas hemma i skåpet

Man bör även se över storlekarna på dofterna eftersom brinntiden är olika. Maison Bergers dofter finns i 3 storlekar, där 1L är mest effektiv. Den brinner i 40 timmar som mest med 160 timmars dofttid, och normalt behövs inte mer än 15 - 30 minuter för att ge ett vardagsrum en uppfräschning. Övriga storlekar är 500 ml och 180 ml.

Så används en katalytisk doftlampa

Det är inte alltför avancerat att tända en doftlampa för att ge hemmet en skön doft. Det första du gör är att fylla lampan till 2/3. Tänk på att lampan måste innehålla syre för att fungera, doftinnehållet spelar dock ingen roll.

Låt brännaren dra i ca 20 minuter för att låta alkoholen sugas upp i veken för att kunna brinna ordentligt. Tänd sedan brännaren i 2 minuter för att sedan blåsa ut lågan och låta temperaturen uppgå till 500 grader för att få den renande effekt som eftersträvas. Sätt sedan på hatten som både fungerar som skydd för brännskador samt gör att luften i lampan leds ut därifrån och sammanstrålar med brännaren.

Stäng av lampan

När du tycker att doftspridningen är tillräcklig i rummet, vilket i regel brukar ta runt 20 minuter, sätter du på korken. Doften kommer att fortsätta jobba så länge korken inte är påskruvad.

Finns vätska kvar i lampan kan du välja att inte fylla på mer nästa gång och då tar det heller inte lika lång tid att "doftmärka" rummet. Önskar du däremot byta doft, måste du hälla tillbaka vätskan och fylla på med en neutral doft som beskrivs i ovanstående del av texten. Fyll på med ca 1 cm så att brännaren och veken renas från föregående doftvätska. Fyll sedan på med ny doft. Den neutrala vätskan tjänar också till att spä ut en frän doft eller en alltför stark sådan, men den kan även rena luften helt doftfritt.

FAQ - vanliga frågor om Maison Bergers Paris katalytiska doftlampor

Vill du veta mer om den katalytiska doftlampan från Maison Berger Paris? Här följer några av de vanligaste frågorna.

Vad innehåller vätskan i en doftlampa?

Till 90 % består den av 98-procentig alkohol och 10 % är osmotiskt vatten.

Hur mycket doft krävs för att sprida aromen?

Doftinnehållet spelar ingen roll alls, utan sker efter behag. Själva vätskan utan doft måste dock fyllas på till max 2/3. Detta på grund av syret som alltid måste finnas till ca 1/3.

Kan vätskan fläcka ned kläder eller textilier?

Nej, eftersom det inte finns någon olja i den, men eftersom alkohol är brandfarligt bör du trots allt undvika fläckar.

Är en doftlampa miljöfarlig eller allergiframkallande?

Doften är inte alls miljöfarlig, men den kan vara allergiframkallande, speciellt om man är extra känslig. Detta gäller även den neutrala doften.

Var sker tillverkningen av doftlampan?

All tillverkning pågår i Frankrike och närmare bestämt i Normandie. Det gäller såväl design som material och brännare.

Vad är brännarens livslängd?

Den brukar hålla i ett år eller motsvarande runt 200 gånger. Om du märker att veken blir försvagad så är det dags att byta lampa.

Kan doften/vätskan dunsta ur lampan?

Ja, om du glömmer att skruva fast hatten när lampan inte är "tänd". Den skyddar nämligen brännaren och förhindrar läckage, både av alkohol och av doftpartiklar.

Hur fungerar reningsprocessen?

Lågan på veken ska hållas tänd i 2 minuter för att brännaren ska uppnå en temperatur på 500 grader. När temperaturen är nådd börjar bakterier och molekyler dras till ytterkanten och sugas upp.

Hur byter man doften?

Först häller man tillbaka den återstående vätskan från lampan till en behållare och därefter fyller man på med 1 cm neutral doft som renar. Vidare, fyller man på med ny vätska och ny doft. Man kan även köpa till en brännare som tillbehör och byta den samtidigt som ett doftbyte sker.

Hur lång tid måste jag vänta för att luften ska renas?

Mellan 15- 30 minuter brukar det ta för ett normalstort vardagsrum. Vanligtvis brukar 10 m2 kräva 20 minuter innan du kan stänga av lampan. Tänk på att en katalytisk doftlampa enbart kan rena luft från bakterier och inte från virus.

Räknas en doftlampa som brandfarlig?

Lamporna är välanvända i årtionden och har testas för alla möjliga fall med högsta betyg för säkerhet. Själva glaset är härdat och ska tåla fall. Men man ska alltid vara försiktig med produkter som har alkohol i vätskan. Ställ den på ett säkert ställe för att undvika brandrisk. Använd trasa / handduk och kväl elden om det på något sätt skulle uppstå.

Våra produkter

Handla

Information