UPP TILL 30% RABATT & KÖP 5, BETALA ENDAST FÖR 4*
 •   FRAKTFRITT ÖVER 799 KR
 •   LEVERANS 1-3 DAGAR
 •   30 DAGARS ÖPPET KÖP
CartDin varukorg är tom!

    support@livehome.se

UPP TILL 30% RABATT & KÖP 5, BETALA ENDAST FÖR 4*
 •   FRAKTFRITT ÖVER 799 KR
 •   LEVERANS 1-3 DAGAR
 •   30 DAGARS ÖPPET KÖP

Botanium | Självvattnande krukor | Hydroponik

Botanium är ett innovativt varumärke som tillverkar produkter för inomhusodling.

Botanium hjälper dig att skapa en förträfflig variant av inomhusodling som får dig att odla dina egna plantor och kryddor utan att vara tvungen att köpa jord. Varumärket har uppkommit i Sverige och är således en svensk uppfinning. Botanium utgörs av en kruka som tillhandahåller en teknik vid namn hydroponik, vilket ett sätt att ge liv och näring åt plantor som tomater, chili och allehanda örter utan att inkräkta på naturen eller ditt eget tidsspektrum. Plantan vattnas automatiskt med vatten du tillsätter undan för undan, vilket bidrar till att du lugnt kan stå och se din inomhusträdgård sakta men säkert ta form. Du slipper orosmoment såsom över- och undervattning, fel jord och ständig övervakning. Sammanfattningsvis är Botanium en automatisk kruka som kommer i en välbalanserad design med inbyggda funktioner, där växtligheten sköter sig själv. Botanium är en självklar produkt för dig som inte fötts med gröna fingrar eller som inte belönats med en trädgård eller balkong. Nu kan du få egenodlade örter och grönsaker utan att behöva lägga ned timmar på rensning i rabatter eller bekämpning av skadeinsekter.

Den hydroponiska odlingstekniken i Botanium

Hur fungerar då denna smarta kruka baserad på hydroponik? I krukan ingår ingen odlingsjord utan ett odlingssubstrat i form av en lösning. Lösningen är fullkomligt ren, vilket gör att du slipper tänka på skadeinsekter som kan vara förekommande i vanlig jord. Substratet har dessutom som syfte att skynda på odlingsprocessen.

Krukan är självbevattnande genom att du regelbundet tillsätter vatten och en aning med näringsvätska som ingår i Botaniums sortiment av produkter. Med den inbyggda timern och en pump regleras bevattningen automatiskt genom att du sätter in kontakten från krukan i vägguttaget. Direkt är odlingsprocessen i full gång och du har snart dina röda jordgubbar, tomater eller chilifrukter m.m. klara för intag i gommen.

Krukans uppbyggnad och utformning

Krukan är designad i minimalistisk och stilren form och passar väl in i ditt hem med övrig inredning. Den översta delen utgör själva odlingsområdet, varpå underdelen är försedd med en vattentank där du också kan se vattenmängden som kvarstår. Krukan är 25 cm hög och 13,6 cm bred, men är dock smalare på mitten, i "midjan" på krukan.

FAQ-sektion Botanium

Nedan listas ett antal vanliga frågor som kan uppkomma i samband med ett köp av en Botanium-kruka. Läs noga igenom sektionen och bekanta dig mer med tekniken och produkten ifråga.

Kan man spä på med jord i krukan?

Nej, Botanium är baserad på hydroponik och ska inte ha någon jord alls. Med vanlig jord kan plantan övervattnas och eftersom hydroponik-tekniken är byggd på att överflödigt vatten återgår till behållaren, förstörs odlingen om jord tillsätts.

Var kan jag hitta näringsvätskan till plantorna?

I Botaniums sortiment ingår en näringsvätska som du kan köpa till. Den är mycket dryg och är försedd med en pipett, vars innehåll du droppar i vattenbehållaren med vattnet. Normalt håller näringsvätskan 5-6 månader.

Vad exakt går att odla i krukan?

Du kan faktiskt åta dig att odla det mesta i en Botanium-kruka. Chilifrukter, tomater, jordgubbar, smultron, gojibär samt örter som persilja, oregano, sallad, dill och koriander m.m. Listan kan göras ännu längre.

Hur bör jag förse plantan med ljus?

Plantor mår bra av mycket ljus. Under våren och sommaren kan du ha krukan vid ett soligt fönster, alternativt på balkongen om du har en sådan. På hösten och vintern går det annars bra att köpa en LED-lampa i rött eller blått, alternativt fluorescerande lampor. Botanium säljer en växtlampa för odling som du kan köpa som tillbehör.

Hur länge håller odlingslösningen?

Normalt håller lösningen för evigt, förutom om du vill byta planta och frö. Gör du inte det kan nämligen rötterna från tidigare planta ställa till oreda. Ska du däremot odla samma växt, ört eller bär/frukt, slipper du börja om på ny kula. Odlingslösning finns att köpa i Botaniums produktsortiment. Det består av små, porösa leca-kulor som drar till sig både fukt och luft på ett ypperligt sätt för inomhusodling.

Hur ofta måste jag fylla på med vatten?

Krukan är utrustad med en vattentank där du ser vattennivån. Vanligen håller vattnet i flera veckor och det räcker med att kika utanpå krukan i behållaren hur det står till med mängden. Överflödigt vatten skjutsas nämligen tillbaka till behållaren och återanvänds. Detta gör tekniken mycket miljövänlig.

Botaniums produkter

Bland produkterna från varumärket kan du hitta krukan i olika färger, extra lösning i form av små leca-kulor, näringsvätska samt olika typer av fröer. Du kan även finna ett växtljus att sätta intill plantan för bättre odlingsförutsättningar. Det går att köpa ett färdigt kit av produkter, där både kruka, kontaktplugg och näringsvätska ingår, tillsammans med en manual för förstagångsanvändaren. Sammanfattningsvis ingår följande produkter i Botaniums sortiment.

 • Kruka med sladd och USB-plugg (olika pluggar finns för olika elsystem, typ USA, EU, Storbritannien)
 • Extra odlingslösning
 • Fröer
 • Lampa för odling
 • Näringsvätska.

Krukan kommer i tre olika färger - vit, svagt grön och ljusgrå. Om du vill ge bort en Botanium-kruka som present och inte har en aning vilken färg du ska köpa, kan du välja att köpa ett presentkort där mottagaren kan peka ut sin favoritkulör. Du har också möjlighet att köpa ett paket av flera krukor om du vill odla olika plantor simultant.

Våra produkter

Handla

Information