AROMA DIFFUSER - PAKETRABATT 156kr | SE MER
  •   FRAKTFRITT ÖVER 499 KR
  •   LEVERANS 1-3 DAGAR
  •   30 DAGARS ÖPPET KÖP
CartDin varukorg är tom!
AROMA DIFFUSER - PAKETRABATT 156kr | SE MER
  •   FRAKTFRITT ÖVER 499 KR
  •   LEVERANS 1-3 DAGAR
  •   30 DAGARS ÖPPET KÖP

Odla inomhus med hydroponik och Botanium

Inomhusodling har blivit mycket populärt för dem som inte har en trädgård eller äger en balkong. Dock kan det vara minst lika gynnsamt och trevligt att odla inomhus när man har en trädgård eller en inglasad balkong eftersom krukorna eller behållarna också förser platsen med en gnutta charm. En av de senaste innovationerna på marknaden över produkter som besitter hydroponik-tekniken, är varumärket Botanium som med sina odlingsbara krukor, snabbt kan ge dig grönsaker, örter och bär i ditt eget fönster. Produkterna är prisvärda och lätthanterliga och varje detalj förespråkar enklare odling på hemmaplan.

Hydroponik – den nya tidens sätt att odla inomhus

Kanske har du hört talas om odlingstekniken hydroponik och är nyfiken på vad det egentligen är. Hydroponik är inte ett nytt odlingssätt – tekniken har funnits sedan en relativt lång tid tillbaka men har återigen snappats upp på grund av att den är både klimatsmart och tidsbesparande. Att använda sig av hydroponik är numera inte bara något som växthusodlare sysslar med. Även vanliga privatpersoner, villaägare och hyresgäster har kommit underfund med hur smart det är med inomhusodling som tar tillvara denna teknik.

Vad är hydroponik?

Med hydroponik används ingen jord. Istället används ett substitut i form av små leca-kulor eller liknande gödningsmedel som ersätter den traditionella odlingsjorden. Hydroponik benämns också som hydrokultur. Tekniken är framställd på ett sätt att du slipper ligga och påta i rabatten ute i trädgården eller ställa en massa odlingslådor på balkongen som du måste vattna och hålla koll på stup i kvarten. Du behöver heller inte springa och köpa tunga jordsäckar eller trädgårdsredskap, som slutar med att du får ryggont eller jord under naglarna. Istället odlas salladen, örterna eller frukterna i en specifik behållare som både är försedd med gödningsmedlet i fråga och en vattentank som automatiskt bevattnar plantan.

Fördelen med denna automatik som styrs med en elkabel som är ansluten till behållaren, är att ingen övervattning eller undervattning sker, vilket kan få plantan att sloka, dö eller ta skada på annat sätt. Jorden som en planta vanligtvis odlas i, har tendens att suga upp extremt mycket vatten och orsakar tyvärr att man måste vattna konstant. Som en parentes tåls det också att påpekas att man slipper slöseri med dyrbart och värdefullt vatten med hydroponiken, vilket kan vara klokt när grundvattennivåerna blir allt lägre och temperaturen stiger på jorden.

Mängden vatten beror dock på plantans tillväxtfas samt hur hög eller låg rumstemperaturen är. Även plantans storlek och ålder avgör bevattningen. Dock sker denna process automatiskt utan att du behöver fylla på vattenkannan varje dag.

Obefintligt med skadeinsekter tack vare hydrokultur

Ytterligare en fördel med hydroponik är att gödningsmedlet inte drar till sig skadeinsekter, vilket kan förekomma i odlingsjord från säckar. Vidare, är detta ett sätt att utöka skördarna då ohyra annars kan vara en bidragande orsak till problem vid odling.

Botanium – svensktillverkade produkter för inomhusodling med hydrokultur

De stilrena och funktionella krukorna från Botanium är komplett utrustade med odlingstekniken hydroponik och kom ut på marknaden 2017. Den övre delen av behållaren är till för plantan och gödningsmedlet, medan den undre är en vattentank som automatiskt vattnar plantan och släpper tillbaka överflödigt vatten till behållaren. Med en elkabel sätts odlingen igång och det enda du behöver göra är att hålla koll på vattenmängden som är synlig tack vare det lilla strecket, samt att alltid droppa i lite näringsvätska i vattnet när du förser tanken med ny vätska.

Luta dig tillbaka och se din planta "växa upp" och bära frukt eller utvecklas till spirande salladsblad och mogna, röda jordgubbar. Tack vare Botaniums produkter kan du odla det mesta inomhus utan problem. Produkten är främst lämplig till växter som kräver mycket vatten, men det fungerar även till mindre törstiga plantor.

Botaniums sortiment

Botanium har utvecklat ett fullständigt produktsortiment för inomhusodling. Ett kit består av krukan med gödningsmedel, USB-pluggen, en manual och näringsvätska. Vill du, kan du också köpa till en växtlampa som ger plantan det ljus som erfordras. Botanium säljer även ett flertal fröer från exempelvis chilli, basilika, koriander, körsbärstomater m.m. Med Botanium får du således all din utrustning och tillbehör i ett svep om du skulle vilja ägna dig åt att börja odla inomhus.

Krukorna kan köpas i 3 olika färger och samtliga gör sig bra vid fönster, på bordet eller i hyllan, eftersom man även tänkt på designaspekten vid framställning. Botaniums produkter låter dina plantor frodas vinter som sommar och ger dig god och näringsrik mat på bordet.

Våra produkter

Handla

Information