UPP TILL 30% RABATT & KÖP 5, BETALA ENDAST FÖR 4*
 •   FRAKTFRITT ÖVER 799 KR
 •   LEVERANS 1-3 DAGAR
 •   30 DAGARS ÖPPET KÖP
CartDin varukorg är tom!

    support@livehome.se

UPP TILL 30% RABATT & KÖP 5, BETALA ENDAST FÖR 4*
 •   FRAKTFRITT ÖVER 799 KR
 •   LEVERANS 1-3 DAGAR
 •   30 DAGARS ÖPPET KÖP

Munskydd, ansiktsmask, andningsskydd

Ansiktsmask med ventil och filter

Airinium munskydd är tvättbara och behagliga att bära med mycket god passform. Ventiler för utandningsluften skyddar även omgivningen och det utbytbara filtret håller för hundra timmars användning. Dessa munskydd håller mycket hög kvalitet och är certifierade för KN95, PM0.3, PM2,5, GB/T. Munskydden finns i flera olika storlekar och i färger. 

Hantera munskyddet på rätt sätt

Inget skydd fungerar fullt ut om du inte hanterar det på rätt sätt. Det är alltid viktigt att du tvättar händerna med handsprit innan du vidrör ett munskydd, speciellt när du byter filter. 

Är det ett engångsskydd så måste det kasseras efter användning eller bytas ut så fort det blivit fuktigt. Är det ett flergångsskydd så måste det tvättas dagligen. Finns det utbytbara filter av något slag i masken måste dessa filter bytas ut regelbundet och efter anvisningarna. Airinum munskydd går att tvätta regelbundet och filtret som ingår går att använda upp till 100 timmar per filter. 

Munskydd, ansiktsmask, andningsskydd

 

Varför och när behövs munskydd

Först och främst behöver vi alla ta ansvar för att minska spridningen av covid 19. Om fler följer folkhälsomyndighetens rekommendationer desto bättre, det viktigaste är att undvika andra människor och framför allt tvätta händerna ofta och noga med handsprit.

Att bära munskydd är rekommenderat i Sverige och framför allt rekommenderat i kollektivtrafiken. Det är viktigt att veta att det finns ingen mask som skyddar dig 100% garanterat från Covid 19. Ett munskydd hjälper dig endast och minskar risken för att smitta andra och funkar som skydd från flera olika ämnen, så som kroppsvätskor från andra människor. 

Airinums munskydd hjälper till att skydda främst för: 

 

 • Förorenad luft
 • Luftburen smitta/bakterier
 • Pollen och allergi
 • Brand och rök
 • Smog
 • Odörer
 • Damm
 • Mold
 • Rök från skogsbränder
 • Avgasföroreningar
 • Tobaksrök


 

Hantera munskyddet på rätt sätt

Inget skydd fungerar fullt ut om du inte hanterar det på rätt sätt. Är det ett engångsskydd så måste det kasseras efter användning eller bytas ut så fort det blivit fuktigt. Är det ett flergångsskydd så måste det tvättas dagligen. Finns det utbytbara filter av något slag i masken måste dessa filter bytas ut regelbundet och efter anvisningarna.

Fingra aldrig på skyddets utsida. Det kan vara frestande, särskilt med lite sladdriga engångsskydd. Dra inte ner det eller justera det under användning utan se till att det sitter bra direkt och låt det sitta kvar tills det ska tas av.

De flesta skydd går att forma över näsryggen och ansiktet så de sitter så tätt det bara går. Den som bär skägg har mycket svårt att få skyddet att sluta tillräckligt tätt. Den som bär glasögon märker lätt om det bildas imma av andningsluften, då är det inte tillräckligt tätt uppåt. Det kan kännas krångligt i början, men övning ger färdighet.

Sätt på och ta av på rätt sätt

Börja med att tvätta händerna noga. Ta sedan i skyddets band och placera masken över näsa och mun. Fäst banden bakom öronen eller huvudet beroende på modell. Tryck till kanterna så de sluter tätt mot ansiktet.

När skyddet ska tas av gäller det att också tvätta händerna både före och efter avtagning. Ta aldrig på skyddets framsida utan enbart på banden. Självklart måste också skyddet kasseras på lämpligt sätt om det är av engångsvariant.

Med ett tvättbart och snyggt munskydd blir det både trevligare och enklare att verkligen använda det och även använda det på rätt sätt. Det blir en rutin att sätta på och ta av, en rutin att tvätta och även en rutin att byta ut filter när det är dags.Det är väldigt viktigt att följa stegen nedan för att munskyddet ska fungera korrekt:

1. Tvätta händerna noggrant med tvål och vatten, alt handsprit.

2. Sätt munskyddet över mun, näsa och haka och justera det efter ditt huvud. 

3. Se till att munskyddet sitter tätt runt om, även runt kunden och upp till nacken. 

4. Rör inte vid filterdelen när det väl sitter i ansiktet.
Filterdelen är den plats där virusförökningen är som mest intensiv i början av en infektion. ( Använd endast banden som fästs bakom öronen för att ta av munskyddet )


5. Lyft av munskyddet med hjälp av banden bakom öronen, så att du undviker att ta i själva munskyddet.

6. Tvätta händerna noga igen med handsprit eller tvål och vatten. 

7. Tvätta munskyddet vid behov och byt ut filtret när det har utgått. Alla filter har en förbrukningstid. Läs på produktens manual för att se mer om detta. 


 

Flygbolagen kräver munskydd

Det är obligatoriskt att ha mask av något slag hos de flesta flygbolagen. Den som inte har mask får helt enkelt inte följa med. I många länder är det också obligatoriskt att bära mask i offentliga miljöer. Ska du resa någonstans måste du förbereda dig på att det även krävs munskydd för barn.

Det här med ansiktsmask har en tendens att kännas lite komplicerat. Vad är det egentligen som fungerar och vad är det som menas med de olika begreppen? Det finns engångsskydd och tvättbara skydd för flergångsbruk. Vilka skyddar bäst och vem är det egentligen som skyddas? Frågorna är många och svaren är väl inte alltid kristallklara. Exempel världen över visar att munskydd används väldigt frekvent i många länder och det betyder naturligtvis någonting. Så här är det:

Munskydd

Med munskydd menas ofta de enkla engångsskydd som främst skyddar omgivningen. De säljs ofta i stora förpackningar lite varstans. Dessa skydd filtrerar främst utandningsluften och det finns lite olika täthetsgrader. De kallas även för kirurgiskt munskydd. Den här typen måste bytas ofta, så fort de blir fuktiga och de ska alltid kasseras direkt efter användning.

Munskydd eller ansiktsmask för flergångsbruk

Den som hellre vill kunna återanvända sitt skydd kan välja ett tvättbart munskydd i tyg. De består av flera lager för att få bra filtreringsförmånga. Den här sorten skyddar främst bäraren och många modeller togs ursprungligen fram för att skydda mot luftföroreningar men kan även skydda mot väldigt små partiklar som virus. Det finns olika märkningar av dem, till exempel n95 munskydd eller FFP2. Den här typen av skydd kan användas många gånger och bör tvättas i 60 grader.

Våra produkter

Handla

Information